Deus Ex / PC



Deus Ex är den titeln som gjorde att jag förstod att RPGn inte behövde vara isometriska. En genre överskridande titel som med sitt spelsug gjorde att den bäste föll för dess charm.

Det gav en involverande story, bra kontroll och enorm variation ibland rollspelsmomenten.

Vad gäller storyn...

Spelet utspelar sig i en mörk framtidsvärld där en livshotande epidemisk sjukdom, grey death sprider sig världen över. Ett vaccin finns, men reserveras för de rika och viktiga. Vanligt folk får svårt att överleva och tilltron till regeringen sjunker. Terroristorganisationer med mål att bekämpa regimen och hjälpa folket bildas, samtidigt som krigen på gatorna ökar.

Man antar rollen som JC Denton, agent för antiterroristorganisationen UNATCO. Under sina uppdrag för UNATCO lindas JC in i en konspiration som får honom att tvivla på vad UNATCO egentligen står bakom och om han verkligen kan lita på att det han gör är rätt.

Rent grafiskt så var spelet helt okej, även om det idag är under kritik. Gamla Unreal motorn som körde spelet hade redan vid release kännts aningen gammal.

Spelet är ett FPS som även tar in RPG element. Man samlar på sig poäng som man i sin tur investerar på olika färdigheter. Det kan vara t.ex träffsäkerhet eller hacking möjligheter. Sen finns även så kallade Augmenations" som man kan förbättra karaktären med. Dessa läggs direkt in på ens kropp. När ens "augmentation" är igång, så drar den energi från dig, vilket gör att man enbart kan ha dom igång temporärt.

Som spel sett så är det ruggigt bra, med en känsla som övergår det vanliga i genren. Sedan Deus Ex kom så har nästan FPS/RPGn blivit en sub-genre i sig.

Det kan hända dock att man flippar sig fram i spelets dialoger, och detta är nånting som man senare ångrar. Detta då mycket av vad som sker i spelet utgår från det du pratar med olika karaktärer.

Som spel sett så är det så gott som komplett. Det har ett spelsug som får en att vilja spela om det om och om igen. De minus som finns är att grafiken (redan när spelet kom) är lite fyrkantig och tråkig. Men även om grafiken är åldersstigen så räddas det av stämning och story.


Slutkommentar:

Deus Ex är en klassisk titel som än idag är diskuterad. Mest pga dess förmåga att ge olika valmöjligheter genom allt som sker i spelet. Men oxå för att det helt enkelt är svårt att sluta, fast det till slut blir en rejäl utmaning.
Detta är en titel som alla fans av FPS & RPG bör spela.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0