Dragon Age Origins / PC



Under lång tid sades det inte så mycket om denna titel. Lite pö om pö fick vi konsumenter höra talas om det nya rollspel som Bioware höll på och arbetade med. Och när det sedan kom så tappade egentligen alla hakorna.
För även om spel från Bioware alltid har hög klass så är detta spel lite av ett unikum.
Årets spel är här...
Story:
Vad gäller storyn så är detta något man kan prata länge och väl om. Men för att förenkla det hela, så börjar man antingen som alv, människa eller dvärg och får därefter genom olika vägar uppdraget (eller insikten snarare) att man är på väg att bli en Gray Warden. En beskyddare från ondska som har sitt pris...
Man väljer på totalt sex olika "startpunkter" kan man säga...eller origins som spelet vill säga. Varav man väljer om man även vill vara magiker, krigare eller rogue.

Storyn är något som står ut väl. Som spelare träffas du ideligen på NPCs som alla gjorts med tanke. Från småbarn till snikna handlare och stolta krigare. Där var och en är framförd med känsla och bra agerande från röstskådespelare. Själva historien är såväl svår att berätta om då den i mångt och mycket är upp till spelaren. Man har valet att bemöta folk på sitt sätt, och därmed påverka vad omvärlden och kamrater ser på dig. Något man hela tiden lär sig att tänka på....för sin egen del.
Jag vill berätta mer....men backar just för att det är så engagerande så att det får ni själva ta reda på.

Kontroller:
För er som är vana vid rollspel från Bioware så är detta egentligen samma sak; om än förfinat. Styrning sker med mus och tangentbord....och man lär sig snabbt vilja tangenter som passar en. Det är följsamt och självklart för ett spel av denna genre. Inga fel här inte :)

Gameplay:
Så hur är det att spela? Tja....man får direkt känslan av att det verkligen ligger i dina händer. Att vad du gör har påverkan, och detta driver dig till att spela och spela och spela. Själva spelupplägget är att i princip levla enligt Baldurs Gate modellen. Du har poäng att lägga grundläggande attribut som Strength, dexterity, cunning och magi med mera, och skill points att lägga ut beroende på om du är magiker eller krigare bland annat.
Så det finns mycket att ändra för att få din karaktär som du vill ha den. Själva levlandet kommer dock oftast i skymundan för den involverande historien och stämningen av spelet.

Bör även nämnas att spelvärlden i sig är enorm med stor variation och dessutom så är det speltid så det räcker och blir över. Efter jag körde klart spelet som mänsklig magiker så hade jag enbart gjort cirka 30 % av spelets quests. Så det finns endel att finna i de andra origins:en som finns att spela. Dessutom så bör det nämnas att jag då spelat 120 timmar i spelet. Det är enormt! Och med god variation på quests.

Grafik och ljud:
Ljudbilden i spelet är bland det bästa jag sett (hört), från stämningsmusik, effektljud och tal till själva musiken, så är det hög klass på allt. Helt magiskt....

Grafiken är också den väldigt bra, även om den kanske inte är som skarpast i de större utomhusmiljöerna. Dock bör nämnas att spelet är skalbart och kan spelas på många datorer.


Slutkommentar:

För alla som spelat RPGn, och särskilt de som älskade Baldurs gate, så är detta ett måste. Detta kommer ni uppskatta och få mycket ut av. Dessutom kommer Bioware fortsätta med DLCs (finns redan ett par) och mer prylar till spelet. Dessutom så finns det såååå mycket mer att berätta om spelet....men det får ni upptäcka själva. Detta är ett spel att upptäcka och mysa med....för lång tid framåt.


SLUTBETYG:

RSS 2.0