Civilization 4 / PC



Civilization serien på pcn är en monumental bit av min barndom, men jag ska ändå försöka hålla mig så opartisk som möjligt.

Civilization 4 (och de tidigare oxå för den delen) handlar i mångt och mycket om att erövra världen. Om det så må vara med krig, diplomati, kultur eller vetenskap. Spelet lämpar sig såväl för den utforskande typen som för den strategiske krigaren. Du börjar med en settler (nybyggare) och från den bygger du upp det riket du vill ha. Du väljer även vad du ska forska inom, och kan exempelvis redan ha radio på 1700 talet. Allt är upp till dig.

Det är detta som är tjusningen med spelet; det är verkligen upp till dig, och varje omgång är olik den andra. Detta tillsammans med spelets turbaserade form gör det verkligen ett tillbaka lutande spel där man verkligen enbart gör vad man tänkt ut att göra.

Grafiskt sett är kanske inte Civilization 4 ett revolutionerande spel, men i jämförelse med andra turbaserade spel så ligger det hästlängder före. Det har en överskådlig blick över hela världen, där du kan zooma in och ut som du vill.
Ljudmässigt så är det även starkt, med en välproducerat ljudbild och även voice over varje gång man gör en upptäckt. Dessutom av ingen mindre än treekie idolen Leonard Nimoy.

Spelbarheten är komplett. Detta spel är som gjort att spela om och om igen. Och jag tror nästan det är ett av skälen till varför Civ spelen inte görs varje år. Folk vill verkligen köra skiten ur dom.

Det är ett sånt där spel som man alltid har installerat, och som man alltid kan köra. När alla andra spel kommer och går så ligger det gamla civ spelet med.

Jag har försökt att hitta några fel med spelet, men kunde egentligen inte säga mer än att det först var ganska ooptimerat. Det kunde vara ryckigt på den bästa datorn, men efter ett par patchar så är detta inte heller ett faktum längre.

Nej, så har du antingen leklusten av att hitta på klassiska underverk, nöje av att utrota civilisationer, att med list och diplomati göra din röst hörd, att med din kultur och dess yttringar erövra världen eller helt enkelt vara först ut i rymden, så ÄR detta spel något för just dig.

Det är strategiskt om du vill att det ska vara det, eller bara utforskande om du vill det.

Detta spelet är verkligen skälet till varför många många människor fortfarande sitter framför pc:n och spelar.


Slutkommentar:

Sofistikerat yttre, smart inre. Har allt som en gamer vill ha. Gillar du inte turbaserade spel, ge det en chans. Gillar du turbaserade spel....tja då äger du redan detta :)






SLUTBETYG:

 


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0