Baldurs Gate 2 -Shadows of Amn / PC



RPG scenens krönte konung heter Baldurs Gate. Detta enorma spel har bidragit till RPG genren vad Doom gjorde för FPS och Command & Conquer gjorde för RTS. Det har definierat genren helt enkelt.

Från början...

Spelets story är en härligt episk som får dig att ta dig över hela Forgotten Realms. Med ett galleri av NPCs som alla blir påverkade av hur du gör dina val, så känns miljöerna och stämningen tipp topp.

Du kan prata med många om att följa med din grupp äventyrare, och därmed ändra förutsättningarna drastiskt.

Handlingen tar vid där den slutade i Baldur's Gate. Protagonisten, (som själv skapas genom att man väljer yrke, utseende, attribut) är en gudason, nämligen sonen till Bhaal, mordets gud. Spelaren och ett par av spelarens vänner från det föregående spelet blir frihetsberövade av en ond magiker vid namn Jon Irenicus, som verkar ha ett särskilt intresse för spelkaraktärens dolda potential. I fångenskap utför den onde magikern ett antal grymma experiment på protagonisten och dennes halvsyster Imoen, i strävan efter nyckeln till den dolda potentialen i deras gudomliga blod. Experimenten blir dock störda av en eskalerande konflikt mellan magikerns lokala bihang och ett skrå av tjuvar i staden. Spelaren måste nu ta tillfället i akt att bryta sig ut från fängelsehålan. Trots flykten är problemen inte över, Irenicus tillfångatar nämligen Imoen, som är protagonisten mycket kär, och försvinner därefter spårlöst. Nu ligger Amn öppet för utforskning av spelaren på sin jakt efter sin kidnappade vän och hämnd på Irenicus.



Stämningen i spelet är total, även fast man spelar ur ett isometriskt perspektiv. Ljudbilden är något som imponerar, då spelet känns väldigt levande. Grafiskt sett så är spelet inte i 3D, men det har å andra sidan fått spelet att bli betydligt mer detaljerat. Det känns som att varje detalj av spelet har omsörjts av utvecklarna, och inget lämnats åt slumpen.

Allt som allt, så är hela upplevelsen mäktig och det är väldigt svårt att slita sig från spelet. Till och med spelet tipsar om att man bör ta en rast från och till bara för att inte sitta för länge framför datorn.

Jag har försökt hitta något som jag kan anmärka på rent kritiskt, men hittar inget. Spelet är så komplett och välutvecklat att om man hittar några blunders så glömmer man bort dom snabbt. Skulle väl vara att man inte kan välja upplösning i den mån man vill (men även det har fixats sen dess)


Det är sällan ett spel kommer som funkar att spela nästan 10 år senare. Men Baldurs Gate är ett sådant spel. Just pga att utvecklarna inte gjort spelet i 3D tror jag fått det att hålla. Sen att storyn och stämningen i spelet är så bra gör sitt till oxå.

Spelet har även en sak som kännetecknar ett riktigt bra spel. Spelsuget.

Du kan spela igenom spelet för att sedan efter ett år vilja spela igenom det igen, bara för att se vad man hittar och hur storyn artar sig.

En kul detalj är att man kan ändra på ens figurs bild (dvs lägga in bild på dig själv) och t.o.m ändra ljuden. Dvs spela in nya ljud för de aktioner man utför i spelet.


Slutkommentar:

Detta spelet har allt och lite till. Du får story som involverar, action och roliga dialoger med en obönhörligt härlig stämning och atmosfär. Det enda som är minus är att man måste ha tid för spelet. Detta är inte något åtta timmars spel som klaras av på en kväll. Vill man utforska allt så räcker spelet vääääldigt länge.

Så gillar du rollspel, så är detta rollspelens krönte konung.





Slutbetyg:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0